De EU en China hebben hun geschil over zonnepanelen bijgelegd.

Na wekenlang getouwtrek is een minimumprijs afgesproken voor Chinese zonnepanelen die ingevoerd worden in de EU. Dat heeft de EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht zaterdag laten weten.

De Gucht sprak van een ,,vriendschappelijke oplossing”. De EU dreigde met een importheffing van 47,6 procent omdat de Chinese staat producenten van zonnepanelen steunt en deze hun producten ver onder de Europese prijzen op de markt kunnen brengen. Begin deze maand werd al een heffing van bijna 12 procent van kracht.

In reactie op de EU-heffing stelde Peking ook belasting op de invoer van producten uit de EU in. Een daarvan was op de chemische stof toluïdine waarmee onder meer verf, medicijnen en bestrijdingsmiddelen worden gemaakt.

Zonnepanelen China

De import van zonnepanelen uit China in de EU wordt geschat op 21 miljard euro per jaar.

Veel EU-landen wilden geen heffing om hun handelsbelangen met China niet op het spel te zetten. China verkreeg de afgelopen jaren een marktaandeel van naar schatting meer dan 80 procent op de Europese markt voor zonnepanelen, met een agressieve prijsstrategie. Prijzen van geïmporteerde zonnepanelen uit China zijn tussen 2009 en 2012 met liefst 75 procent gedaald.

Goedkopere zonnepanelen zorgden voor lagere aanschafkosten voor consumenten, maar veel Europese makers van zonnepanelen gingen failliet.

China wist onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel ervan te overtuigen dat een harde lijn inzake importheffingen op zonnepanelen de handelsrelaties zou schaden.

Neem contact met ons op voor advies of een offerte